Telefon
WhatsApp
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Eris varyantında son durum ile ilgili bilgi verdi
zemedya

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Eris varyantında son durum ile alakalı bilgi verdi.

ERİS VARYANTINA YÖNELİK ARTIK HİÇ BİR TEDBİR ALMAYA GEREKMİYOR

Bakan Koca, “Kovid-19 ortaya çıktığında birçok bilinmezliğinde içermekteydi. Bu süreçte artık hastalığı gayet biliyoruz. Virüsü de tanıyoruz.

Bütün mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri yakından takip ediyoruz. Bu mutasyonlar ise şimdiye kadar hiçbir zaman virüsün ilk çıktığı dönemdeki gibi hasta yapıcı etkisi yani virulans artışı olmadı. Olan mutasyonlar hasta yapma gücü zayıf olan mutasyonlar, bunu da dediğim gibi yakından takip ediyoruz. Bu manada kesinlikle ama kesinlikle Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir almaya ihtiyaç yok ve gerekmiyor Bunu en açık şekilde sizlere söylemiştim. Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek bir durum yok.”

KOVİD-19 İÇİN YENİ BİR AŞI PROGRAMI GÜNDEMİMİZDE YOK

“Bazı ülkelerde devam etmekte olan uygulamalar aşı baskısıyla birlikte örnek olmaya çalıştığına hepimiz bir kez daha şahit oluyoruz” Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Bazı ülkelerin yapmış olduğu aşı baskısına boyun eğmesiyle birlikte, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez.

Küresel Kovid-19 aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye’nin kendine ait bir programı var ve birileri istiyor diye de kalkıp aşı programı başlatmayız. Biz kendi belirlemiş olduğumuz programımızı uyguluyoruz ve şu an için kesinlikle Kovid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz. Bu kadar açık ve net.”

KAPANMA ASLA SÖZ KONUSU DEĞİL

Bildiğiniz gibi Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük olduğu için, bulaşıcılığı daha çok, Bu dönemde hasta sayısının daha çok arttığını söyleyebiliriz.

Fakat hastaneye yatış oranları da çok düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor. Kovid-19 virüsü artık nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda seyrediyor.

Bu beklediğimiz bir seyirdi. Paniğe gerek yok. Eski dönemi bize bir kez daha hatırlatan kısıtlama olsun ve kapanmalar gibi asla söz konusu değil. Hasta olanların kendilerini izole etmeleri, topluma kesinlikle çıkmamaları, riskli olan kişilerin de özellikle kendilerini korumalarını, onların da kalabalık ortamlardan muhakkak uzak durmaları ve illa gerekiyorsa maske kullanmalarını öneriyoruz. Başka bir önerimiz ve, yeni bir aşı programımız gündemimizde yok.

GRİP AŞISINI ÖNEMSİYORUZ

Fakat bu dönemde grip aşısında yakından önemsiyoruz. Risk gruplarında olup olmadığını, grip aşıları tanımlanmış olanların bir an önce aşı olmalarını ve, Riskli grupta yer alan ve tanımlanmış kişilere grip aşıları ücretsiz şekilde yapılmaktadır.

3 AŞININ SÜRECİ BAŞLADI

Aşı programımız Kovid-19 için yok. Bildiğiniz üzere çocukluk çağında bağışıklama aşı programımız başarıyla devam ediyor ve çok önemli görüyoruz. Çocukluk çağındaki aşı programını hassasiyetle yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda hassas olarak davranmalı, çocuklarımızın bağışıklama programındaki aşılarını eksiksiz olarak muhakkak yaptırmalı.

Bu aşılarımızı üretmek için devreye aldığımız ve, Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi’nin altyapı inşaatımız hızla devam ediyor. Bütün aşılarımızı yerlileştirmeyi esas olarak alıyoruz.

Teknoloji transferiyle birlikte başlayan ve daha önce de ilan ettiğimiz 3 aşının süreci başladı. Suçiçeği, kuduz ve hepatit-a aşısının teknoloji transferiyle üretilmesini özellikle çocuklarımız için önemsiyoruz.”

ZEMEDYA

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

inci

Bakirköy Nöbetçi Eczaneler

medya
medya

E-Bülten Aboneliği