Telefon
WhatsApp
Kâbus geri mi dönüyor? Türkiye'de ilk kez Eris varyantı görüldü
zemedya

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 50'den daha çok ülkede görülen Kovid-19 Omicron ailesinin son mutant virüsü "Eris" varyantının ülkemizde 9 kişide görüldüğünü duyurdu.

Koca, "Hasta etme gücünün çok düşük olan (virülansın) bildiğimiz üzere Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan son incelemelerden sonra 9 kişide görülmüştür Yurtdışı temaslı olan ve aynı ildeler. Mevcut olan tedbirlere ve gündelik olan hayatımıza devam edeceğiz."

ENDİŞE KONUSU SAYILMAYACAK YENİ GELİŞME

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabın üzerinden "Endişe konusu sayılmayacak kadar bir gelişme" başlığı altında Eris varyantının Türkiye'de görüldüğünü duyurdu.

VAKALAR YURT DIŞI TEMASLI VE AYNI İLDE

Bakan Koca, testi pozitif olarak çıkan kişiler ise yurt dışı temaslı olanlar ve aynı ilde olduklarını bir kez daha dile getirdi. Mevcut tedbirlere ve günlük hayata devam edileceğini söylerken "Durum başka ülkelerde yaygın halde, bizde ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi ve, kronik olan hastalarımızı koruyacağız."

İSTİKRARLI BİR ARTIŞ VAR

DSÖ, geçtiğimiz haftalarda EG.5 (Eris) varyantına dair yeni bir rapor yayımladı. Rapora göre, önceden "gözlem altında olan varyant" statüsü olan "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirilen Eris'in en yaygınlığında istikrarlı bir artış yaşandığı görülürken, 7 Ağustos tarihinden itibaren 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune alınıp paylaşıldı.

RİSKİ ÖNCEKİ VARYANTLARA GÖRE DÜŞÜK

Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris'in oluşturmuş olduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Kovid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirildi.

Eris'in, özelliklerine bağlı olarak da küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda hızlı artışa neden olabileceği söylendi.

DSÖ'ye göre bu türün halk sağlığı arasında riski, önceki dolaşımdaki varyantlara yakınlığı nedeniyle daha düşük olduğunu söyledi.

BELİRTİLERİ NELER?

Uzmanlar ortaya çıkan yeni varyantın semptomların, diğer varyantlara göre benzer olarak göründüğünü dile getirdi. Birçok uzman, Eris'in semptomları arasında ateş başta olmak üzere, öksürük ve yorgunluğun yanı sıra burun akıntısı, baş ağrısı ve kas ağrısı yer aldığını, soğuk algınlığı, grip ya da zatürre gibi hissedilebileceğini söyledi.

ZEMEDYA

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

inci

Bakirköy Nöbetçi Eczaneler

medya
medya

E-Bülten Aboneliği